Linux repositories inspector
net-tools
Aliases: dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), dnsdomainname(1), domainname(1), domainname(1), domainname(1), domainname(1), domainname(1), domainname(1), domainname(1), domainname(1), domainname(1), domainname(1), domainname(1), nisdomainname(1), nisdomainname(1), nisdomainname(1), nisdomainname(1), nisdomainname(1), nisdomainname(1), nisdomainname(1), nisdomainname(1), nisdomainname(1), nisdomainname(1), nodename(1), nodename(1), ypdomainname(1), ypdomainname(1), ypdomainname(1), ypdomainname(1), ypdomainname(1), ypdomainname(1), ypdomainname(1), ypdomainname(1), ypdomainname(1), ypdomainname(1)

manpages-hu

Hungarian manpages

hostname

utility to set/show the host name or domain name

inetutils

A collection of common network programs

net-tools

Important Programs for Networking

NÉV

hostname - Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer hostnevét.
domainname - Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer NIS/YP-tartománynevét.
dnsdomainname - Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer DNS-tartománynevét.
nisdomainname - Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer NIS/YP-tartománynevét.
ypdomainname - Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer NIS/YP-tartománynevét.

ÁTTEKINTÉS

hostname [-v] [-a] [--alias] [-d] [--domain] [-f] [--fqdn] [-i] [--ip-address] [--long] [-s] [--short] [-y] [--yp] [--nis]
hostname [-v] [-F fájlnév] [--file fájlnév] [hostnév]
domainname [-v] [-F fájlnév] [--file fájlnév] [név]
hostname [-v] [-h] [--help] [-V] [--version]
dnsdomainname [-v]
nisdomainname [-v]
ypdomainname [-v]

LEÍRÁS

A hostname program a rendszer érvényben lévõ host- vagy tartománynevének beállítására, illetve megjelenítésére szolgál. Ezt a nevet sok hálózati program használja a gép azonosítására. A tartománynevet a NIS/YP szintén felhasználja.

A név lekérdezése

Ha paraméterek nélkül hívod, a program megjeleníti az érvényben lévõ neveket.
A hostname kiírja a rendszer nevét, amit a gethostname(2) függvény ad vissza.
A domainname, nisdomainname, ypdomainname kiírja a rendszer nevét, amit a getdomainname(2) függvény ad vissza. Ez YP/NIS-tartománynévként is ismeretes.
A dnsdomainname kiírja az FQDN (Fully Qualified Domain Name = Teljes Tartománynév) tartományrészét. A rendszer teljes FQDN-jét a hostname --fqdn adja vissza.

A név beállítása

Ha paraméter nélkül vagy a --file kapcsolóval hívod meg a parancsot, akkor beállítja a hostnevet vagy a NIS/YP-tartománynevet.
Megjegyzés: csak a rendszergazda változtathatja meg a neveket.
Az FQDN- vagy a DNS-tartománynevet nem lehet a dnsdomainname paranccsal beállítani (lásd lejjebb AZ FQDN -t).
A hostnév általában a rendszer indulásakor állítódik be a /etc/rc.d/rc.inet1 vagy a /etc/init.d/boot szkriptben (rendes körülmények között egy fájl beolvasásával, amely tartalmazza a hostnevet, pl. a /etc/hostname).

Az FQDN

Az FQDN-t (amit a hostname --fqdn ad vissza) vagy a DNS-tartománynevet (amit a dnsdomainname ad vissza) nem tudod megváltoztatni ezzel a paranccsal. A rendszer FQDN-je az a név, amit a resolver(3) rendel a hostnévhez.
Az FQDN valójában az a név, melyet a gethostbyname(2) rendel a gethostname(2) által visszaadott hostnévhez. A DNS-tartománynév az elsõ pont utáni rész.
A konfigurációtól függ tehát (általában a /etc/host.conf -ban van), hogyan változtathatod meg. Általában (ha a hosts fájlt a DNS- vagy NIS-lekérdezés elõtt elemzi ki) a /etc/hosts fájlban módosíthatod.

OPCIÓK

-a, --alias
Megjeleníti a host alias nevét (ha van).
-d, --domain
Megjeleníti a DNS-tartománynevet. Ne használd a domainname parancsot a DNS-tartománynév lekérdezésére, mert az a NIS-tartománynevet mutatja meg. Használd helyette a dnsdomainname -et.
-F, --file fájlnév
A hostnevet a megadott fájlnévbõl olvassa ki. A megjegyzéseket (a ’#’ karakterrel kezdõdõ sorokat) figyelmen kívül hagyja.
-f, --fqdn, --long
Megjeleníti az FQDN-t (a Teljes Tartománynevet). Az FQDN a rövid hostnévbõl és a DNS-tartománynévbõl áll. Hacsak nem bind-ot vagy NIS-t használsz a hostok lekérdezésére, az FQDN-t és a DNS-tartománynevet (amely az FQDN része) a /etc/hosts fájlban változtathatod meg.
-h, --help
Használati útmutatót ír ki, és kilép.
-i, --ip-address
Megjeleníti a host IP-címét vagy -címeit.
-s, --short
Megjeleníti a rövid hostnevet. Ez a hostnév elsõ pontjáig kivágott része.
-V, --version
A program verziójáról ír ki információt a szabványos kimenetre, majd kilép.
-v, --verbose
Bõbeszédû üzemmódba kapcsol, és közli, hogy mi történik.
-y, --yp, --nis
Megjeleníti a NIS-tartománynevet. Paraméter (vagy a --file név kapcsoló) megadásával a root be is állíthatja az új NIS-tartományt.

FÁJLOK

/etc/hosts

SZERZÕK

Peter Tobias, <>
Bernd Eckenfels, <> (NIS és manoldal).

MAGYAR FORDÍTÁS

Nagy Viktor <>
⇧ Top