Linux repositories inspector
Aliases: sg(1), sg(1), sg(1), sg(1)

login

system login tools

shadow-utils

Utilities for managing accounts and shadow password files

util-linux

Miscellaneous system utilities for Linux

shadow

Password and account management tool suite with support for shadow files and PAM

NÉV

newgrp - Csoportazonosító módosítása
sg - Parancs végrehajtása más csoportazonoító alatt

ÁTTEKINTÉS

newgrp [-] [group]
sg [-] [group [-c command]]

LEÍRÁS

A newgrp parancs a jelenlegi bejelentkezéshez tartozó csoportazonosító módosítására használható. Ha a parancsot az elhagyható - kapcsolóval hívtuk meg, akkor a rendszer úgy inicializálja újra a felhasználói környezetet, ahogy az a bejelelentkezés során megtörténik, ellenkező esetben a jelenlegi környezet - beleértve az aktuális munkakönyvtárat is - változatlan marad.
A newgrp parancs lecseréli az aktuális csoportazonosítót a megnevezett vagy - ha nincs megadva - az /etc/passwd fájlban megadott alapértelmezett csoportra. Ha a felhasználó nem rendelkezik jelszóval, de a csoport igen, vagy a felhasználó nem tagja a csoportnak, de a csoport rendelkezik jelszóval, akkor a rendszer bekéri a csoport jelszavát. Amennyiben a csoportnak nincs jelszava, és a felhasználó nem tagja a csoportnak, akkor a hozzáférés nem lehetséges.
Az sg parancs működése hasonló a newgrp parancs működéséhez, de ez nem cseréli le a felhasználó parancsértelmezőjét, így amikor kilépünk az sg parancsból, visszakapjuk az eredeti csoportazonosítót. Az sg parancsnak egy másik, aposztrófok közé zárt parancsot is meg lehet adni, amely a /bin/sh parancsértelmezővel kerül végrehajtásra.

HIBÁK

A newgrp többféle fordítási beállítással rendelkezik, amelyeknek egy adott felhasználási környezetben csak egy részére lehet szükség.

FÁJLOK

/etc/passwd - felhasználói információk
/etc/group - csoportinfomációk

LÁSD MÉG

SZERZŐ

Julianne Frances Haugh ()

MAGYAR FORDÍTÁS

Mamuzsics Péter <>
⇧ Top