Linux repositories inspector
Console tools
09 Oct 1997

manpages-hu

Hungarian manpages

kbd

Tools for configuring the console (keyboard, virtual terminals, etc.)

NÉV

setleds - a billentyûzet speciális gombjainak és ledjeinek beállítása

ÁTTEKINTÉS

setleds [-v] [-L] [-D] [-F] [{+|-}num] [{+|-}caps] [{+|-}scroll]

LEÍRÁS

A setleds kijelzi és beállítja a virtuális terminál (VT) speciális billentyûinek és ledjeinek (egyszerûbben a NumLock, a CapsLock és a ScrollLock) állapotát. Kapcsolók nélkül használva a setleds az aktuális állapotokat mutatja meg. A megfelelõ kapcsolóval használva a program beállítja a megadott ledek állapotát (míg a többit változatlanul hagyja). Az átállítások elõtti és utáni állapotot a -v kapcsolóval lehet kiíratni.
Minden egyes VT-hoz egyéni beállításokat lehet rendelni.

OPCIÓK

-F Alapértelmezés. Átállítja a VT billentyûzet állapotát (az aktuális állapotot a billentyûzet ledjei jelezhetik).
-D Átállítja a VT ledjeit és az állapotot alapértelmezetté teszi (így egy terminál törlés sem változtatja meg ezen beállításokat). Ez akkor lehet hasznos, ha például a numlock-ot mindig bekapcsolva szeretnénk használni.
-L Nem állítja át a VT billenytûzeteinek állapotát, de a ledekét igen. Ekkor a ledek nem az aktuális állapotot fogják jelezni, hanem a parancssorban megadottat. setleds -L parancs (további opcók nélkül) visszaállítja a normális állapotot, ekkor a ledek kijelzése megegyezik a tényleges beállításokkal.
-num +num Ki vagy bekapcsolja a NumLock-ot. (Jelenleg a NumLock beállítása a keypad gombjainak viselkedését határozza meg. A NumLock gomb megnyomásával a NumLock beállítását lehet változtatni.)
-caps +caps
Ki vagy bekapcsolja a CapsLock-ot. (Jelenleg a CapsLock beállítása a Shift gomb viselkedését a többi gombra határozza meg. A CapsLock gomb megnyomásával a CapsLock beállítását lehet változtatni.)
-scroll +scroll
Be vagy kikapcsolja a ScrollLock-ot. (Jelenleg a ScrollLock gomb (vagy a ^S/^Q) a konzolra történõ kiírást állítja meg, vagy indítja.)

PÉLDA

A setleds egyik használata lehet, hogy az /etc/rc állományban megadva a NumLock kezdeti és alapértelmezett értékét beállítsuk valahogy így:
INITTY=/dev/tty[1-8]
for tty in $INITTY; do
setleds -D +num < $tty
done

HIBÁK

A billentyüzetet közvetlenül használó programok esetén a NumLock gomb nem változtatja meg a NumLock beállítását.

LÁSD MÉG

MAGYAR FORDÍTÁS

Vizi Szilárd <>
⇧ Top