Linux repositories inspector
1993. december 8.

manpages-hu

Hungarian manpages

procps-ng

Utilities for monitoring your system and its processes

procps

/proc file system utilities

NÉV

w - Megmutatja, hogy ki van belépve és mit csinál.

ÁTTEKINTÉS

w - [husfV] [felhasználó]

LEÍRÁS

A w információkat jelenít meg arról, hogy éppen hány felhasználó van a gépen és hogy mit csinálnak. A fejléc megmutatja - ebben a sorrendben - az idõt, mióta mûködik a rendszer, jelenleg hány felhasználó van belépve és a rendszer átlagos terhelését az elmúlt 1, 5 és 15 percben.
Az alábbiak minden felhasználónak megjelennek: azonosító, a tty neve, a távoli host, ahonnan bejelentkezett, a belépés ideje, a "henyélési" idõ (azaz mióta nem adott inputot a gépnek), JCPU, PCPU és az éppen futó programjaik parancssora.
A JCPU idõ a tty-re kapcsolódástól számítva az összes process idejét jelenti. Ebbe nem számítanak bele a korábbi, háttérben futtatott programok, de a jelenlegiek igen.
A PCPU idõ a jelenlegi, "what" mezõben is látható processz elindításától számított idõt jelöli.

OPCIÓK

-h A fejlécet nem írja ki.
-u Figyelmen kívül hagyja a felhasználónevet a jelenlegi process és cpu idõk számolásánál. Ennek szemléltetésére "su"-zz egyet, és elõször "w"-t, majd "w -u"-t írj.
-s A rövidebb formátumot használja. Nem írja ki a belépés idejét, a JCPU és a PCPU idõket.
-f Bekapcsolja a kíírását a from (ahonnan a belépés megtörtént) mezõnek. Alapesetben a from mezõnek nem kellene szerepelnie, bár a rendszergazda vagy a disztribució karbantartója egy olyan változatot is fordíthatott, amelyben a from mezõ alapban szerepel.
-V Kiírja a verziószámot.
user
Csak egy adott felhasználóról ad információkat.

FÁJLOK

/etc/utmp adatok arról, hogy ki van jelenleg bejelentkezve /proc processz információk

KÉSZÍTÕK

Charles Blake szinte teljesen újraírta a w -t Larry Greenfield () és Michael K. Johnson () változatait véve alapul. Ha hibát fedeznél fel, kérlek írj a <> címre.

MAGYAR FORDÍTÁS

Fehér János <>
⇧ Top