Linux repositories inspector
June 6, 1993

manpages-hu

Hungarian manpages

util-linux

Miscellaneous system utilities for Linux

NÉV

write - üzenet küldése másik felhasználónak

ÁTTEKINTÉS

write user [ttyname]

LEÍRÁS

A write lehetõvé teszi a többi felhasználóval való kommunikációt úgy, hogy az általad beírt sorokat megjeleníti az õ termináljukon.
Amikor elindítod a write parancsot, a felhasználó, akinek írsz, a következõ üzenetet kapja:
Message from yourname@yourhost on yourtty at hh:mm ...
Amit ezek után beírsz, az a megadott felhasználó terminálján fog megjelenni. Ha válaszolni akar, neki is el kell indítania a write parancsot.
Ha kész vagy, üsd le a sor vége vagy a megszakító karaktert. A másik felhasználó egy ‘EOF’ üzenetet fog látni, ami jelzi számára, hogy a társalgásnak vége.
A mesg(1) parancs hatására a többi felhasználó (a rendszergazda kivételével) nem fog tudni írni Neked. Néhány parancs, mint például az nroff(1) és a pr(1), letiltja az automatikus írást, így a kimenet nem íródik felül.
Ha a felhasználó, akinek írni akarsz, több, mint egy terminálon van bejelentkezve, megadhatod a write parancsnak második paraméterként annak a terminálnak a nevét, amelyikre írni akarsz. Ha akarod, a write is választhat egy terminált - azt fogja kiválasztani, amelyik a legkevesebb idõt tölti tétlenül. Tehát ha a felhasználó be van jelentkezve a munkahelyén és otthonról is felhívják, az üzenet a megfelelõ helyre fog kerülni.
A bevett szokás szerint egy ‘-o’ a sor végén vagy egy csak ezt tartalmazó sor azt jelzi, hogy a másik fél következik az írásban. Az ‘oo’ jelentése, hogy az ezt beíró felhasználó be akarja fejezni a beszélgetést.

LÁSD MÉG

TÖRTÉNETE

A write parancs az AT&T UNIX 6 verzióban jelent meg.

MAGYAR FORDÍTÁS

Domokos Péter <>
⇧ Top