Linux repositories inspector
Linux

manpages-hu

Hungarian manpages

kmod

Linux kernel module management tools and library

kmod-compat

Compat symlinks for kernel module utilities

NÉV

depmod - betölthetõ kernel modulok függõségeit kezeli

ÁTTEKINTÉS

depmod -[aA] [-enqsvVr] [-C configfile] [-F kernelsyms] [-b basedirectory] [forced_version]
depmod [-enqsv] [-F kernelsyms] module1.o module2.o ...

OPCIÓK

-a Az (opcionális) /etc/modules.conf konfigurációs fájlban megadott minden alkönyvtárban modulokat keres.
-A Összehasonlítja a fájl dátumokat, és ha szükséges, úgy viselkedik, mint a depmod -a. Ez az opció csak frissíti a függõségi fájlt, ha bármi megváltozott.
-e A modulok minden fel nem oldott szimbólumát kiírja.
-n A függõségi fájlt a szabványos kimenetre írja a /lib/modules könyvtárfa helyett.
-s A szabványos hibakimenet helyett a hibaüzeneteket a syslog démonon keresztül írja ki.
-v Minden feldolgozás alatt álló modul nevét kiírja.
-q A depmod csendben marad, és nem panaszkodik hiányzó szimbólumokra.
-V Kiírja a depmod verzióját.
-r Néhány felhasználó nem root azonosítóval fordítja a modulokat, majd root-ként installálja azokat. Ezen mûvelet után a modulok tulajdonosa egy nem root felhasználó lesz, még ha a modulokat tartalmazó könyvtár root tulajdonú is. Ha ezt a nem root azonosítót feltörik, a behatoló felülírhatja az általa tulajdonolt létezõ modulokat és ezt felhasználhatja root jog szerzésére.
Alapértelmezés szerint a modutils programok visszautasítják olyan modulok használatát, amelyeknek nem root a tulajdonosa. A -r megadása ezt a hibát elnyomja, és megengedi a root-nak, hogy nem root tulajdonosú modulokat töltsön be.
A -r használata komoly biztonsági probléma és nem ajánlott.
A következõ opciók disztribúciókat menedzselõk számára hasznosak;
-b basedirectory
Ha a /lib/modules könyvtárfát máshová mozgatják azért, hogy egy másik környezet moduljait kezeljék, a basedirectory opció megmondja a depmod-nak, hogy hol találja az átmozgatott /lib/modules könytárfát. A depmod által kiírt modules.dep fájlban található referenciák nem tartalmazzák a basedirectory elérési utat. Ez azt jelenti, hogy ha a basedirectory/lib/modules könyvtárfát visszamozgatják a /lib/modules -ba a kész disztribúcióban, minden hivatkozás korrekt lesz.
-C configfile
Az /etc/modules.conf helyett a configfile -t használd.
A MODULECONF környezeti változó szintén használható arra, hogy az alapértelmezett /etc/modules.conf (vagy a kevésbé használt /etc/conf.modules) helyett másik konfigurációs fájlt válasszunk ki.
-F kernelsyms
Amikor függõségi fájlt készítünk a futó kerneltõl eltérõ kernelhez, fontos, hogy a depmod a helyes kernelszimbólumokat használja a modulokban a kernelhivatkozások feloldására. Ezek a szimbólumok lehetnek egy másik kernel System.map fájljának vagy /proc/ksyms másolatából. Ha a kernel verzióval ellátott szimbólumokat használ, akkor a /proc/ksyms másolatát kell használni, mivel ez a fájl tartalmazza a kernel szimbólum verziókat is.

LEÍRÁS

A depmod és a modprobe programokat arra szánták, hogy a moduláris Linux kernel menedzselhetõ legyen minden felhasználó, adminisztrátor és disztribúció karbantartó számára.
A depmod egy "Makefile"-szerû függõségi fájlt hoz létre, amely a parancssorban megadott, vagy a konfigurációs fájlban leírt könyvtárakban talált modulokon alapszik. Ezt a függõségi fájlt késõbb a modprobe használja, hogy automatikusan betöltse a helyes modult, vagy egy modulcsoportot.
A depmod normális használata az, hogy a /sbin/depmod -a sort valahova az rc-fájlokba beírjuk a /etc/rc.d könyvtárban, így a modul függõségek rögtön a rendszer elindítása után hozzáférhetõek.
A -a használata opcionális. Bootolási célokra a -q opció helyesebb lehet, mivel ezzel a depmod hallgat a fel nem oldott szimbólumokról.
Lehetséges függõségi fájlt készíteni közvetlenül egy új kernel fordítása után is. Ha kiadjuk a "depmod -a 2.2.99" parancsot amikor elõször fordítottuk le a 2.2.99-es kernelt és moduljait, mialatt még mindig pl. a 2.2.98-at futtatjuk, a függõségi fájl a megfelelõ helyén jön létre.
Bár ebben az esetben nem garantált, hogy a kernel függõségek helyesek lesznek. További információkért lásd a -F, -C és -b opciókat ennek kezelésérõl.

CONFIGURÁCIÓ

A depmod és a modprobe viselkedése az (opcionális) /etc/modules.conf konfigurációs fájllal módosítható.
Lásd a modprobe(8) és a modules.conf(5) oldalakat a teljes leírásért.

STRATÉGIA

Minden alkalommal, amikor egy új kernelt fordítasz, a make modules_install parancs létrehoz egy új könyvtárat, de nem változtatja meg a alapértelmezettet.
Ha egy a kernel disztribúciótól független modult kapsz, azt egy verzió-független könyvtárba tedd a /lib/modules alatt.
Ez az alapértelmezett stratégia, ami felübírálható a /etc/modules.conf-al.

FÁJLOK

/etc/modules.conf (vagy a kevésbé használt /etc/conf.modules)
/lib/modules/*/modules.dep,
/lib/modules/*

SZERZÕ

Jacques Gelinas ()
Bjorn Ekwall ()

MAGYAR FORDÍTÁS

Böszörményi Zoltán <>
⇧ Top