Linux repositories inspector
1998. március 14.
Aliases: ld-linux(8), ld-linux(8), ld-linux(8), ld-linux(8), ld-linux(8), ld-linux(8), ld-linux(8), ld-linux(8), ld-linux.so(8), ld-linux.so(8), ld-linux.so(8), ld-linux.so(8), ld-linux.so(8), ld-linux.so(8), ld-linux.so(8), ld-linux.so(8)

manpages-hu

Hungarian manpages

manpages

Manual pages about using a GNU/Linux system

man-pages

Linux kernel and C library user-space interface documentation

NÉV

ld.so/ld-linux.so - dinamikus linker és betöltõ

LEÍRÁS

ld.so betölti a program futtatásához szükséges megosztott könyvtárakat (library), elõkészíti a program futtatását, majd futtatja. Minden Linux program hiányos és futási idõben további linkelést igényel, hacsak a fordításkor nem volt megadva az ld -static kapcsolója.
A program futtatásához szükséges megosztott könyvtárakat megadott sorrendben keresi meg a rendszer az alábbi helyeken:
o Az LD_LIBRARY_PATH környezeti változóban levõ elérési út, (illetve az LD_AOUT_LIBRARY_PATH az a.out formátumú programokhoz). Kivétel, ha a végrehajtható állomány setuid vagy setgid bitje be van állítva, mert ekkor ezt a környezeti változót nem veszi figyelembe.
o A cache fájl (/etc/ld.so.cache), amely azoknak a könyvtáraknak a listáját tartalmazza, amelyeket a rendszer elõzõleg megtalált a kiegészített elérési úton.
o Az alapértelmezett elérési út az /usr/lib, és utána a /lib.

KÖRNYEZETI VÁLTOZÓK

LD_LIBRARY_PATH
Azoknak az könyvtáraknak (directory) a listája vesszõkkel elválasztva, amelyekben a rendszer az ELF megosztott könyvtárakat keres futási idõben. Hasonló a PATH környezeti változóhoz.
LD_PRELOAD
Ebben a környezeti változóban kell megadni azoknak az ELF megosztott könyvtáraknak a nevét 'whitespace' karakterekkel elválasztva, amelyeket az összes többi megosztott könyvtár elõtt kell betölteni. Ezáltal elérhetõ, hogy a többi megosztott könyvtárban levõ függvények helyett az itt megadottakban szereplõket használja a program.
LD_AOUT_LIBRARY_PATH
Azoknak a könyvtáraknak a listája vesszõkkel elválasztva, amelyekben az a.out megosztott könyvtárakat keresi a rendszer futási idõben. Hasonló a PATH környezeti változóhoz.
LD_AOUT_PRELOAD
Ebben a környezeti változóban kell megadni azoknak az a.out megosztott könyvtáraknak a nevét 'whitespace' karakterekkel elválasztva, amelyeket az összes többi megosztott könyvtár után kell betölteni. Ezáltal elérhetõ, hogy a többi megosztott könyvtárban levõ függvények helyett az itt megadottakban szereplõket használja a program.
LD_NOWARN
Nem figyelmeztet ha az a.out könyvtárak kisebb (minor) verziószáma eltér.
LD_KEEPDIR
A betöltendõ a.out megosztott könyvtárak nevében nem hagyja figyelmen kívül a könyvtár (directory) nevét. Nem javasolt ennek a lehetõségnek a használata.

FÁJLOK

/lib/ld.so a.out dinamikus linker és betöltõ
/lib/ld-linux.so.* ELF dinamikus linker és betöltõ
/etc/ld.so.cache Ez a fájl azoknak a könyvtáraknak listáját tartalmazza, amelyekben a megosztott könyvtárakat kell keresni. Tartalmazza továbbá a lehetséges megosztott könyvtárak rendezett listáját.
/etc/ld.so.preload A fájl a program betöltése elõtt betöltendõ ELF megosztott könyvtárak 'whitespace' karakterrel elválasztott listáját tartalmazza.
lib*.so* megosztott könyvtárak

LÁSD MÉG

HIBÁK

Pillanatnyilag az ld.so semmilyen módon nem tudja a betöltött könyvtárat kirakni (unload), és megkeresni a könyvtár kompatíbilis vagy újabb verzióját.
Az ld.so csak azokra a végrehajtható fájlokra mûködik, amelyeket a libc 4.4.3-as vagy magasabb verziójával fordították.

SZERZÕK

David Engel, Eric Youngdale, Peter MacDonald, Hongjiu Lu, Linus Torvalds, Lars Wirzenius és Mitch D’Souza (nem feltétlenül ebben a sorrendben).

MAGYAR FORDÍTÁS

Tímár András <>
⇧ Top